Přehled H.323 — závěr

H.323 je v pozici etablovaného protokolu, který dobře slouží jako propojovací protokol mezi VoIP operátory. Podle tohoto zdroje je 80 procent provolaných minut při mezinárodních VoIP hovorech odbaveno na H.323.

Nebudu zapírat, že H.323 je složitý protokol. Jeho popis by byl spíše tématem pro knihu než pro přehledový článek. Doufám ale, že základní orientaci jste díky mému textu získali. Pokud budete potřebovat vytvořit nejaký software komunikující protokolem H.323, doporučuji se spolehnout na nějakou vhodnou knihovnu, která vás od složitosti protokolu částečně odstíní (viz můj OpenH323 tutorial).

Oblíbené diskuzní téma "H.323 versus SIP" zmíním jen velmi stručně. Už v roce 2003 jsem se vyjádřil, že v této věci bude lepší se spolehnout na "síly evoluce". Dnes, o čtyři roky později, oba protokoly stále existují vedle sebe a mají dobré opodstatnění. H.323 se podle mne lépe hodí pro komunikaci mezi VoIP branami, SIP se zase mnohem snáze implementuje v hardwarových VoIP telefonech (práce s textovými zprávami SIPu není tak výpočetně náročná jako kódování a dekódování složitých ASN.1 zpráv).

ITU už začalo pracovat na "nástupci H.323", novém VoIP protokolu H.325 (AMS). Protokol je zatím ve stádiu konceptu a sběru požadavků. Nečekám od něj žádnou revoluci. Do jeho uvedení – a i poté – bude VoIP pracovat s mnoha různými protokoly. SIP, H.323, H.248/Megaco, IAX2 a Skype budou koexistovat, každý ve své aplikační oblasti.